Apart Imobil Telefon

Cum să cumperi un apartament prin credit în Moldova? Etapele procesului

07.23.2020

Ți-ai găsit apartamentul de vis și vrei să-l cumperi, dar nu ai bani destui? Suma care nu-ți ajunge o poți împrumuta de la prieteni, rude și cunoștințe sau poți lua un credit ipotecar. Cum să faci totul în așa fel încât să nu regreți mai apoi?

De la bun început, fă calcule

Atunci când iai un credit ca să cumperi o locuință, mereu îți este teamă de gândul că în următorii 10-15 ani va trebui să trăiești cu o datorie de câteva sute de mii de lei. Este un gând care îți creează un disconfort psihologic. Dar pentru ca să nu numeri fiecare bănuț și să nu duci lipsuri, este bine să calculezi totul în avans.

Pentru aceasta, poți utiliza unul dintre calculatoarele ipotecare puse la dispoziție de bănci pe site-urile lor oficiale. Astfel îți va fi mai ușor să determini condițiile favorabile pentru tine: o perioadă confortabilă de rambursare a creditului, suma plăților lunare și programul de rambursare.

Alege o bancă

Dacă intenționezi să cumperi un apartament într-o clădire nouă, poți solicita o ipotecă la o bancă parteneră a dezvoltatorului sau a agenției imobiliare. În acest caz, vei avea nevoie de un minim de documente. De reținut, dacă dezvoltatorul nu este acreditat într-o anumită bancă, va fi foarte dificil să obții o ipotecă.

Evaluează locuința pe care vrei să o cumperi

Pentru ca cererea ta să fie aprobată, banca trebuie să fie sigură că îți emite o sumă nu mai mare decât valoarea reală a apartamentului. Pentru aceasta este nevoie ca imobilul să fie evaluat. Te sfătuim să apelezi la un birou independent sau la o companie de evaluare.

Pregătește actele necesare

Fiecare bancă are propriile sale condiții pentru încheierea unui credit ipotecar. Cu toate acestea, cel mai des sunt solicitate următoarele documente:

— buletin de identitate sau pașaport;

— adeverință de venit lunar, certificate de pensii militare şi alte prestaţii de asigurări sociale, adeverințe de primire de transferuri bănești, contracte de închiriere, decizii privind distribuirea dividendelor și alte venituri suplimentare;

— un act care confirmă dreptul de proprietate asupra imobilului;

— extras de la Serviciul Cadastral Teritorial;

— o evaluare independentă a bunurilor imobiliare, realizată de una dintre companiile aprobate de bancă.

Depune o cerere

Poți depune o cerere la mai multe bănci simultan. Termenul de revizuire depinde de politica fiecărei bănci, de volumul de muncă al managerului cu care ai luat legătură. Timpul minim pentru examinarea unei cereri, de regulă, este de 3 zile lucrătoare. Cu toate acestea, procesul poate dura până la 2 luni.

Așteaptă ca banca să aprobe apartamentul ales și cererea

Apartamentul pe care dorești să-l cumperi trebuie să-ți fie pe plac nu doar ție, ci și băncii. Adică, banca are tot dreptul să te refuze, dacă imobilul este nelichid. Astfel, locuința aleasă de tine trebuie să corespundă mai multor condiții:

— imobilul să fie dat în exploatare;

— blocul să fie conectat la electricitate, încălzire, alimentare cu apă, etc.;

— clădirea să nu fie una delăsată.

Încheierea unui contract de împrumut

După ce banca aprobă cererea, principalul pas este încheierea unui contract de împrumut. Din această clipă, tu și banca aveți o serie de drepturi și obligații. În timpul semnării, te sfătuim să acorzi o atenție deosebită anumitor momente.

Comisioanele. Contractul poate include taxe suplimentare: pentru deservirea împrumutului, conversia valutară (dacă creditul este în valută), pentru examinarea cererii.

Schimbarea condițiilor. Citește atent prevederile referitoare la comisionul pentru modificarea condițiilor contractului. De exemplu, dacă dorești să-l reziliezi, să obții o perioadă de grație, să împărțești obligațiile de credit cu soțul sau soția, să aranjezi refinanțarea etc.

Rambursare anticipată. Băncile ar putea solicita să achiți un comision pentru că ai plătit împrumutul înainte de termen.

Programul de plăți. Trebuie obligatoriu să fie menționat în contract.

Sancțiuni. Studiază amenzile și penalitățile pe care trebuie să le achiți dacă ai rămas în urmă cu plata ratelor.

Rezilierea contractului. În această secțiune poți afla despre condițiile în care ai tot dreptul să desfaci contractul, când banca îți poate cere să rambursezi integral împrumutul și să câștige în instanță obiectul gajului – noul tău apartament.

Primește mijloacele bănești

De regulă, băncile transferă banii direct în contul proprietarului sau îi depune într-o casetă de depozit. În aproape toate cazurile, banii vor ocoli împrumutatul, adică nu-i vei primi la mână.

Obține autorizarea tranzacției de vânzare-cumpărare

Unele bănci solicită prezentarea unui contract de vânzare-cumpărare, încheiat oficial și legalizat de către notar.

Înregistrarea de stat

După încheierea contractului de vânzare-cumpărare, apartamentul va deveni proprietatea ta. Noul său statut trebuie înregistrat, după care vei primi un document privind dreptul de proprietate. Acest lucru se poate face la Agenția Servicii Publice.

Asigurarea

Un apartament achiziționat prin ipotecă trebuie asigurat. Uneori, asigurarea este o condiție prealabilă a băncii, deoarece, în acest caz, este o garanție că își poate returna banii dacă se întâmplă ceva cu imobilul. Apartamentul poate fi asigurat imediat după încheierea contractului de împrumut.

După încheierea contractului de împrumut ipotecar, banii vor fi transferați vânzătorului, iar tu vei putea să te muți în noul tău apartament, care deja îți aparține. Ceea ce mai rămâne de făcut este să respecți toate condițiile contractului de împrumut, adică, să efectuezi la timp plățile lunare.